onsdag 3 december 2008

Amaryllis

Nu är äntligen amaryllisen här! Butiken fullkomligt svämmar över av dessa julens jättar; röda, vita, lime, vinröda, svarta...
Och med dessa kommer också den stående frågan; "Hur mycket ska jag egentligen vattna?". Svaret är: "INTE ALLS!". Vi råder våra kunder att inte vattna lökväxter (amaryllis, hyacinter, tassetter etc.) alls. Lökväxter har nämligen all den näring de behöver lagrat i löken och ger man dem vatten; ja då skjuter dem i höjden och stänglarna blir så långa att de inte orkar hålla uppe de tunga klockorna.
Men visst, det finns naturligtvis undantag. Det gäller att hålla lite koll på knopparna precis innan de ska slå ut. Skrumpnar löken ihop och knopparna inte orkar öppna sig, då kan man ge den en liten skvätt vatten så att den får en extra skjuts.

På bilden: fr.v. Ferrari, Athene, Sydney, Intokaise


Ett tips för alla som vill göra något annorlunda med sin amaryllislök är att lyfta den ur krukan och ta bort all jord. Sedan kan man "klä" löken med vanlig grön mossa och linda en guld-eller silvertråd om den . Knyt sedan ett snyggt band om löken och häng den uppochned i ett fönster! Stängeln kommer att växa runt löken, eftersom den alltid söker sig uppåt. Och eftersom den inte ska vattnas klarar den sig alldeles utmärkt som den är. Spraya lite vatten på mossan bara, så håller den sig grön och fräsh.
Vill man vara lite mer traditionell är det jättesnyggt att lägga den mossklädda löken på exempelvis ett svart fat, lite vit glaskross och ett par silverstjärnor eller liknande dekoration, så är det klart! Snyggt, enkelt och perfekt till advent!

Inga kommentarer: